Samenwerkingsverband Lichtpuntjes FIXbrigade gaat met steun van Eneco strijd aan tegen energiearmoede in Haagse wijk Mariahoeve 

Vanaf deze maand start met steun van Eneco het samenwerkingsverband Lichtpuntjes FIXbrigade, dat de energiearmoede in de Haagse wijk Mariahoeve wil aanpakken. In deze wijk kampen relatief veel huishoudens met hoge energiekosten, omdat de woningen vaak slecht geïsoleerd zijn. Het doel van de nieuw opgerichte Lichtpuntjes FIXbrigade is om zeker 250 huishoudens in Mariahoeve te helpen. De FIXbrigade biedt hulp, zoals het tochtvrij maken van de woning en het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Daarnaast worden bewoners gecoacht in hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen en kosten kunnen besparen. Zo worden kosten verlaagd en het wooncomfort verbeterd.  

Ook wordt een leerwerktraject opgezet, waarbij stagiairs en deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en begeleid richting betaald werk of een opleiding. Begeleid door een leermeester voeren zij technische werkzaamheden uit bij bewoners thuis, waarbij ze nieuwe vaardigheden leren. Hiermee is het initiatief een perfect voorbeeld van de lokaal gewortelde, sociaal maatschappelijke aanpak die wij samen met onze partners van LEA stimuleren en op de kaart zetten.

Samenwerking tussen lokale en regionale partners 
Lichtpuntjes FIXbrigade is het resultaat van een samenwerking tussen Eneco, FIXbrigade Nederland, Energiebank Den Haag, Lichtpuntjes van Mariahoeve, de Gemeente Den Haag en Rabobank. Eneco is voornaamste financier en Rabobank draagt ook bij. Energiebank Den Haag neemt het coachingsdeel op zich. Vanuit FIXbrigade Nederland ondersteunen we Lichtpuntjes van Mariahoeve bij de opzet van het leerwerktraject en professionalisering van het team. De Gemeente Den Haag bekostigt materialen en zorgt samen met BeHaaglijk Wonen voor het selecteren en bereiken van huishoudens die buiten de reguliere aanbestedingen vallen. Het Nationaal Programma Zuid-West biedt aanvullende opleidingen aan voor deelnemers van het leerwerktraject. 

Lokale Energiearmoede Aanpak  
LEA, een samenwerking tussen FIXbrigade Nederland, Energie Samen, en Energiebank Nederland, zet zich in om energiearmoede structureel aan te pakken met lokale, sociaal maatschappelijke initiatieven en met gemeenten. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen huishoudens moeite met het betalen van hun energierekening. Energiearmoede, of beter energieongelijkheid, omvat echter meer dan alleen financiële zorgen. Het gaat ook om kwesties als slecht geïsoleerde, koude woningen, gezondheidsrisico’s en sociaal isolement  

Onderzoek van TNO toont aan dat langdurige samenwerking met lokale gemeenschappen de meest effectieve manier is om energiearmoede te bestrijden. Ynte Bakhuizen, Grootstedelijke Coördinator bij LEA: “Lichtpuntjes FIXbrigade laat zien hoe een lokaal gewortelde en sociaal-maatschappelijke aanpak verder kan gaan dan alleen het verlagen van energiekosten. Door praktische maatregelen te combineren met coaching, begeleiding en een leerwerktraject, draagt deze aanpak bij aan een structurele en duurzame oplossing voor energiearmoede. Het versterkt lokale gemeenschappen en creëert kansen voor jongeren en werkzoekenden. Dit is precies de aanpak die LEA voor ogen heeft: een lange termijn oplossing met een blijvende impact”. 

Vorige
Vorige

De kwartaalcijfers van Q3 2024!

Volgende
Volgende

Q2 2024: De kwartaalcijfers zijn binnen!