De FIXbrigade komt bij (kwetsbare) bewoners thuis en biedt informatie over energiebesparing, maar voert ook een rijk scala aan energiebesparende maatregelen uit. We maken de woning compleet tochtvrij, kierdichting van voor- tot achterdeur en optimaliseren het CV-verbruik door waterzijdig in te regelen.
Voor mensen met een laag inkomen zijn materialen en uitvoer geheel gratis. Door onze samenwerking met lokale initiatieven komen we wél achter die voordeur bij de doelgroep die veelal sceptisch staat tegenover de overheid en woningcorporaties.
Onze fixteams bestaan uit diverse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, MBO-stagiaires, statushouders, herintreders en vrijwilligers.
Door onze praktische benadering en hands on aanpak krijgen de fixers zelfvertrouwen in het eigen kunnen en kunnen zo doorstromen op de arbeidsmarkt. (Met name in de techniek/energietransitie)
Veel mensen weten vaak niet hoe ze duurzame oplossingen moeten gebruiken of installeren. Daarom gaan onze ervaren FIXers maar al te graag langs bij woningen die nog wel wat energiebesparing kunnen gebruiken.
Wat het kost? Wat levert het op! Wij geloven namelijk dat iedereen recht heeft op een duurzaam en goed geïsoleerd huis, zodat de energierekening omlaag gaat.
Huizen verduurzamen en energierekeningen omlaag brengen doen we natuurlijk niet alleen. We werken samen met lokale organisaties en gemeenten door heel Nederland. Zo kunnen we precies helpen waar het nodig is. Want niemand zou zich zorgen moeten maken om een warm huis in de winter.
-
Een warm huis is simpelweg een mensenrecht. Mensen verdienen het niet om zich, zeker niet in Nederland, zorgen te maken of ze mensenrechten wel kunnen betalen. Om armoedebestrijding tegen te gaan verzorgt de FIXbrigade met duurzame oplossingen dat het energieverbruik omlaag gaat.
-
Niet te onderschatten: zorgen over geld. Het levert heel veel stress op. En als er iets slecht is voor je gezondheid? Dan is het wel stress. Met de FIXbrigade hopen wij een stukje gezondheidsverbetering te kunnen leveren door de energierekening omlaag te brengen.
-
Of je nu terug probeert te komen van een burn-out of naar Nederland bent gevlucht – als je bij ons aan de slag wilt dan kan dat. We helpen je – in stappen zo groot als je zelf aankunt– de arbeidsmarkt op te komen en een vak te leren. Zo bieden we werkgelegenheid aan heel Nederland.
Onze missie
De komende jaren gaan we in samenwerking met lokale organisaties en gemeenten talloze nieuwe FIXbrigades opzetten in Nederland. Samen willen we alle woningen in Nederland energiezuinig kunnen maken. De eerste stap? Voor 1 april 2024 willen we met 80 FIX-teams al zo'n 20.000 woningen energiezuinig maken. Natuurlijk laten we het je weten als het is gelukt.
Ons ontstaan
De FIXbrigade is ontstaan vanuit buurtorganisatie Jungle. Het project is bedacht en opgezet door Jannekee Jansen op de Haar, directeur-bestuurder van Jungle & Stichting Scarabee, samen met Francis Langedijk, hoofdFIXer en leermeester van de FIXbrigade.
In 2017 zagen zij dat buurtbewoners met een laag inkomen hulp nodig hadden bij het besparen op hun energieverbruik. Energiecoaching, gedragstips of alleen het afleveren van energiebesparende producten is vaak niet genoeg. Uit ervaring weten we inmiddels dat we het beste bij mensen thuis kunnen komen met FIXers die weten wat ze moeten doen. Samen bepalen we met de bewoner wat er aangepakt moet worden, om vervolgens het kosteloos te installeren.
De mensen
De mensen van FIXbrigade Nederland vormen de kern van het project. Er is een dagelijks bestuur actief, naast de FIX-teams die door heel Nederland werken.
Dagelijks bestuur:
Bas Ruis - directeur-bestuurder
Nevin Özütok - directeur-bestuurder
Governance
Stichting FIXbrigade Nederland heeft een maatschappelijk doel en is niet winstbeogend. We beogen een zelfsturend model te hanteren waarbij lokale organisaties verantwoordelijk zijn voor het besturen van de lokale FIXbrigade. Voor de hulp, begeleiding en het advies dat FIXbrigade Nederland biedt, is geen hiërarchisch verband nodig met de lokale FIXbrigades. De bestuursorganisatie van FIXbrigade Nederland bestaat uit een bestuur en een Raad van Toezicht.
De stichting werkt met een bestuur en Raad van Toezicht. Het bestuur bestaat uit twee leden: Bas Ruis en Nevin Özütok. Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding, strategie en uitvoering. Eindverantwoordelijk voor het succes van FIXbrigade Nederland. Partnership management, kwaliteitsbewaking van lokale FIXbrigades, juridische zaken, HR/ personeelszaken, financiën, ICT en meer. In alle gevallen waarin bij in de statuten niet is voorzien, beslist het bestuur. Het gaat om een bezoldigde functie.
Stichting FIXbrigade Nederland kent een Raad van Toezichtmodel. De leden van de RvT ontvangen geen bezoldiging. De leden voor de RvT worden benoemd voor een periode van in principe 4 jaar en kunnen maximaal voor 1 extra periode herbenoemd worden. De Raad van Toezicht bestaat uit Christa Beaufort en Erik Versnel.
Het beheer en besteding van het vermogen van de instelling: Stichting FIXbrigade Nederland is een stichting zonder winstoogmerk. We beogen een transparant financieel beleid. Alle opbrengsten en inkomsten worden gebruikt om de organisatie in stand te houden en onze projecten te bekostigen.
Beleidsplan & jaarverslagen
Bekijk hier het beleidsplan van de stichting.
FIXbrigade Nederland - Beleidsplan 2023
Hier zullen binnenkort ook de jaarverslagen worden gepubliceerd.
Datum van oprichting: 24-11-2022
RSIN nummer: 864593235
Contactgegevens
Stichting FIXbrigade Nederland
Krachtstation
Amerikalaan 203
3526 VD Utrecht