Voor gemeenten

Energiearmoede is een groeiend probleem. Honderdduizenden huishoudens krijgen te maken met energierekeningen die moeilijk te betalen zijn. Daarom moeten we nu in actie komen. Met een lokale FIXbrigade in jouw gemeente zorg je voor het verduurzamen van woningen, biedt je werkgelegenheid en bestrijdt je armoede. Maar dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen.  

FIXbrigade Nederland biedt onder andere geheel kosteloos ondersteuning bij het ontwikkelen van een lokale FIXbrigade op gebied van capaciteit, kennis, ervaring, training, netwerk en technologie. We versterken wat er al is en vinden aansluiting bij de lokale behoefte. Onze ondersteuning is maatwerk en kost u als gemeente dus helemaal niks, maar levert uw bewoners bijzonder veel op. Zo zorgen we er samen voor dat er in Nederland talloze nieuwe FIXbrigades opgezet kunnen worden de komende jaren. Samen werken we aan een beter Nederland! Alle gemeenten kunnen zich aanmelden, en op dit moment zoeken we ook specifiek in:

  • Gemeente Rotterdam

  • Gemeente 's-Hertogenbosch

  • Gemeente Apeldoorn

Hier zitten we al

 

Een duurzaam Nederland

We zijn al goed op weg. Maar meer participerende gemeenten, betekent meer energiezuinige woningen in heel Nederland.
Zo bestrijden we samen de klimaatcrisis en bieden we bewoners een fijn, energiezuinig huis.

Een goede gezondheid

Een warme, comfortabele woning zorgt voor rust en een betere gezondheid. Door de verbeteringen in huis en een lagere energierekening, kan een mens gezonder en gelukkiger leven.

Iedereen een passende baan

Een lokale FIXbrigade leidt diverse mensen op tot fixer; MBO-stagiaires, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders of her-intreders. Hiermee biedt je werkgelegenheid, zodat fixers met zelfvertrouwen werken.

Strijden tegen armoede

Er leven in Nederland meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Met de FIXbrigade maatregelen kunnen bewoners tot wel 1200 euro per jaar op de energiekosten besparen. En minder zorgen over geld, betekent minder stress.

Meehelpen aan de techniektransitie

Er is een tekort aan technici. Daarom bieden we een leerwerktraject aan waarmee een leerling-fixer binnen no time aan de slag kan. Al meer dan 300 fixers hebben het leerwerktraject gevolgd, en zijn nu actief in een lokale FIXbrigade.

Neem contact met ons op

Hoe werken we met je samen?

  1. We zoeken, of hebben, een lokale organisatie in jouw gemeente die de lokale FIXbrigade zou kunnen gaan runnen

  2. Wij gaan in gesprek met alle belangrijke stakeholders, zoals bestuurders, ambtenaren & lokale initiatiefnemers

  3. Wij begeleiden de lokale FIXbrigade van start tot uitvoering, totdat deze zelfstandig kan draaien

  4. Zo ben je onderdeel van de tientallen FIXbrigades die alle woningen in Nederland energiezuinig fixen!

  5. En ja, we blijven ook daarna nog bereikbaar voor al jullie vragen en support!

Wil je meer weten? Check dan de whitepaper voor extra informatie, of bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Wat is een FIXbrigade?

Door de woning beter te isoleren gaat het energieverbruik en dus de energierekening omlaag. Maar veel mensen kunnen zelf geen energiebesparende maatregelen betalen of zelf installeren. Een FIXbrigade is een lokaal georganiseerd project met als doel mensen met een laag inkomen te helpen om hun huis energiezuinig te maken.

Wat heb ik nodig om te kunnen starten?

Een FIXbrigade starten is maatwerk. Elke gemeente is uniek. Dat zien we ook bij de start van een FIXbrigade. Veel kennis en kunde is uitwisselbaar, maar lokale verankering is doorslaggevend. Om te kunnen starten heb je als eerste tenminste één persoon nodig die eigenaarschap neemt over het project. Vanuit daar is heel veel mogelijk. We helpen je graag met onze kennis en kunde.

Wat is de rol van FIXbrigade NL?

FIXbrigade Nederland ondersteunt gemeenten en lokale partijen geheel kosteloos in het opzetten van een lokale FIXbrigade. Denk bijvoorbeeld aan stakeholder management, het werven van personeel, het opleiden en bijscholen van leermeesters, communicatie, de inkoop van materiaal en gereedschap en het borgen en verbeteren van kwaliteit.

Waarom een FIXbrigade in mijn gemeente?

De FIXbrigade levert - met het lokaal georganiseerde karakter en de samenwerking met andere welzijnsorganisaties - vele positieve maatschappelijke bijdragen: verduurzaming van woningen, werkgelegenheid, armoedebestrijding, gezondheidsverbetering en een beter Nederland. De FIXbrigade draagt bij aan meerdere UN Sustainable Development Goals en sluit sterk aan bij de principes van de Donuteconomie.

Wat zijn de kosten van het opstarten van een lokale FIXbrigade?

Bij het opstarten van een lokale FIXbrigade komen verschillende aspecten kijken. Een daarvan is bijvoorbeeld het aantal inwoners (dat in aanmerking komt voor het uitvoeren van de isolatiemaatregelen). Over het algemeen dien je rekening te houden met het aanstellen van een hoofdfixer (arbeid) en de organisatie eromheen (projectleider), aanschaf van materialen en gereedschappen. De FIXbrigade Nederland verschaft hierin een startpakket. Ook kun je kijken welke SPUK regelingen er in jouw gemeente beschikbaar zijn. We denken graag met je mee over de kosten en kansen.